lördag 12 februari 2011


I senaste pappersupplagan av Tugg, som kommit ut i samband med Teaterhögskoleseminariet i Malmö, finns det en överblick över de grupper som deltar i söndagens slutseminarium ”Teatermalmö: rena myllan eller bara röta?”.

Men teatermalmö rymmer mycket mer än så. Det finns en rad fantastiska scener och fria grupper som tyvärr inte fått plats i samtalet. Här är ytterligare ett urplock teatrar som verkar i Malmö:


Moomsteatern: har funnits i över 20 år. Det är en teatergrupp vars skådespelare har intellektuella funktionshinder. Det är dock viktigt att poäntera att Moomsteaterns uttalade huvudsyfte är att utveckla teatern konstnärligt, och att göra teater för publiken. Moomsteaterns konstnärlige ledare, Kjell Stjernholm uttrycker teaterns mål sähär: ”Organisatoriskt arbetar vi för att bli en kulturinstitution med nationell status och finansiering. Vi gör det inte för att några människor med funktionshinder förtjänat en klapp på huvet. Vi gör det för att låta omvärlden berikas av högkvalitativ teaterkonst och ett unikt scenspråk.”

Teater 23:
en av de äldsta teatrarna i Sverige. Teater 23 för framförallt föreställningar för barn och ungdomar och gästspelar ofta på olika håll i Skåne. Man är inriktad på nyskriven dramatik. Just nu spelas bl. a ”Det började som en skakning” av Stina Sturesson, i samarbete med Varietéteatern Barbès.

Varietéteatern Barbès
:
belönades med Kvällspostens Thaliapris 2009 för uppsättningen Ingen anledning till panik. Motiveringen löd: "Under mer än 15 år har gruppen utmanat gränserna mellan konstarterna och skapat en rad föreställningar präglade av skarpsynt civilisationskritik, halsbrytande surrealism och burlesk, varmhjärtad humor. Barnteater, drömspel eller tragikomisk konsertföreställning - oberoende av etiketten gör Varietéteatern Barbès något angeläget och fullkomligt eget. På en gång ömsint och obönhörligt närmar de sig de stora existentiella frågorna."

Teaterfolket
:
spelar familjemusikaler, just nu Aladdin på MAF (på Malmö amatörförenings scen).

Banditteatern:
är en ny teatergrupp vars huvudsyften är att främja Malmös kulturliv genom att skapa kompromisslös och aktuell scenkonst samt att skapa arbetstillfällen för unga scenkonstnärer. De skapar scenkonst för ”den grupp, på den plats som i dagsläget är i störst behov av den.” Just nu aktuella med föreställningen ”På villande hav” av Slawomir Mrozek, med premiär 16 februari.

Teater Fortuna
:
Teater Fortuna bildades hösten 2003 av elever från Fridhems folkhögskolas teaterlinje. Ambitionen var att spegla det system och samhälle vi lever i, även om sanningen ibland kan vara svår att berätta. Teater Fortuna har gjort sex produktioner hittills, nu senast ”Plats” av Markus Karlsson.

Vi kommer att fylla på med fler grupper/scener i efterhand, alltefter vad vi hinner. Vi är mycket tacksamma för påtryckningar och info från/av andra scener.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar