fredag 18 februari 2011

David Karlsson for Dummies

Kulturpolitiska modeller är nästa tisdags tecken för TTP:s del.
Ciceron kommer David Karlsson att vara.
De flesta har möjligen en uppfattning om vem han är, men kanske inte riktigt alla ändå. Efter att 2008 (tillsammans med Yvonne Rock, informationschef) ha hoppat av Kulturutredningen skrev han boken En kulturutredning: Pengar, konst och politik (Glänta Hardcore 2010), som diskuterar/kritiserar det som kom att bli 2009 års Kulturproposition och som i sin tur är en revidering av 1974 års kulturproposition.

Det finns en del på nätet som belyser hans kritik mot utredningen, bland annat Dalademokratens referat från den kulturpolitiska debatt som David Karlsson deltog i under Bok- och biblioteksmässan i förra året, tillsammans med bl. a Orionteaterns chef Stina Oscarsson. Här togs SD:s nya roll i kulturpolitiken upp, samt regionaliseringen av kulturstödet. (Två frågor som Petra Brylander kort vidrörde på Inkonst i söndags.) I samband med att Kulturpropositionen offentliggjordes (för ganska exakt två år sedan) skrev han en debattartikel i DN. 2008 publicerade Ordfront artikeln "Så tuktas en kulturpolitik". En liten koncis intervju med David Karlsson finns på bloggen Kulturekonomi.

En Kulturutredning: Pengar, konst och politik har mottagits väl i pressen, boken anses vara gediget skriven och belysande. Underhållande till och med. Läs den, om ni kan slita er från historiologin. Men man ska alltid försöka hitta sprickor... Och det anser sig Rasmus Landström på dagensbok.com ha gjort i sin recension "Kulturpolitik för lattevänstern". Han skriver: "(...) trots smarta resonemang om Habermas och pressstödet, trots skarpa iakttagelser i fildelningsdebatten och trots kvicka jämförelser mellan kultur- och miljödiskussioner är det någonting som saknas. En kulturutredning må vara hur smart och underhållande som helst – det botar inte det faktum att boken saknar udd! Det botar inte att den saknar en idé om hur en radikal kulturpolitik ska se ut i praktiken och det botar inte dess brist på konkreta förslag."


Vill ni läsa vidare, så kan ni ex vis kolla Skugguredningen och Amartya Sen.


Foto: Ur Jakob Hirdvalls "Det osynliga" 2009.

2 kommentarer:

  1. Efter föreläsningen så vet vi att det är inte samme David Karlsson som skrivit avhandlingen om kommunal politik och boken om Kulturutredningen. Den vi träffade har skrivit boken men den andra David är också bra sa han.

    SvaraRadera
  2. Ah! Där ser man, nätet! Det är därför skolan är bättre! - justeras genast. Tack tack för kommentaren.

    SvaraRadera