måndag 16 maj 2011

En reflektion från Teaterbiennalen i Gävle

Teaterbiennalen i Gävle 2011 är slut och jag tänkte att jag skulle försöka peka på några framträdande saker från veckan. En biennal är förresten en (konst)utställning som återkommer vartannat år (Källa: NE.se).


*Massor med bra teater
Det har funnits massor med bra teater att uppleva!

Och tyvärr en del mesiga seminarier, med lite för mycket snack och lite för få strategier om hur förändring kan åstadkommas. (Årets tema var just förändring.) Har suttit ner och lyssnat på mycket ord, ord ord ord.. I en traditionell föreläsningsform. Seminarieformen kan utvecklas.


* Vi har inte varit i Gävle
Vi har egentligen inte varit i Gävle. Vi har varit i Teatersverige. Vet fortfarande väldigt lite om Gävle och människor som bor där, har inte tittat på någon halmbock eller ens letat efter en. Utan har med fullspäckat schema sprungit mellan spännade föreställningar och seminarier, i lokaler som geografiskt bara råkar ligga Gälve. Att en av skolorna där många föreställningar spelades har estetiska programmet med inrikting cirkus och intag från hela landet (http://gymnasieskolan.gavle.se/vasaskolan/Program/Estetiska-programmet/) var t.ex. inte intressant nog för att involvera eleverna på något sätt i Biennalen. Synd.

* Tema FÖRLÄNGNING
En trend med långa föreställningar. Det verkar som att ju längre desto bättre. Snälla, komprimera tack! Oavsett hur bra en föreställningar är så är det inte kul längre när koncentrationen dör och det gör ont i kroppen.

Benny Fredriksson berättade för övrigt, som svar på varför han sätter upp så mycket klassiker, att han vill ha långa episka linjära verk. (Vilket dagens dramatiker enligt honom inte skriver och därför blir han tvungen att sätta upp klassiker) Läs gerillakritik från seminariet om repetoarval i inlägget nedan!

* Kroppar i och utanför rum
Enligt Tiina Rosenberg är teater kroppar som rör sig i rum. Vi har trängts med olika kroppar som rör sig i rum både på och utanför scenen. Uppfriskande.

Tack för det!

Vill du läsa mer om Teaterbiennalen 2011 gå in på hemsidan och läs mer om vilka föreställningar och workshops som spelades. Hemsida Teaterbiennalen i Gävle 2011: http://www.teaterbiennalen.se/hem/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar