lördag 30 april 2011

Kulturradion om Scenkonst

RADIOTIPS!
Kulturadion om scenkonst

Lyssna här!

Scenkonst del 2 - Det är ni som är de konstiga
Teatern har alltid velat lyfta fram avvikarna och regelbrytarna, dårarna och hjältarna, men ändå lyckats fastna i svårbrytbara traditioner. Normer som bara släpper in vissa sorts historier och vissa sorts personer som bara får göra teater på ett visst sätt.



Men hur konstig vill vi att teatern ska vara?

Kulturradions andra program i serien om scenkonst tar tag i teaterns normer. Möt frigruppen Institutet som provocerat sig ur bidragssystemet, skådespelarna på Ögonblicksteatern som vill spela bort rullatorn ur vårt medvetande och barnteaterchefen Carolina Frände som vill att barnen ska slippa tycka rätt.

Och hur skulle det vara med ett år helt utan klassiker? Teaterkritkern Lars Ring har sett en Romeo och Julia för mycket.

Och så får vi lära oss teaterns tre obrytbara regler av dramturgiläraren Robert Lyons.

Programledare: Jenny Aschenbrenner och Jenny Teleman

fredag 29 april 2011

Gerillakritik till Biennalen

NYHET!

Det kommer skrivas gerillakritik under Teaterbiennalen i Gävle.

Det är öppet för alla att delta i gerillakritik under följande programpunkter.

Skaffa biljett till föreställningen, ta med en bärbar dator och kom med i skrivandet!

Vi möts 15 minuter innan föreställningen börjar och går igenom hur det kommer gå till.

Vid frågor hör av dig till Ebba Petrén, ebba.petren@gmail.com, 0737708531


Föreställningar

[103] "Katitzi" Onsdag kl 20-21.30 Stora Gasklockan

[321] "Ferdydurke" Fredag kl 14-16.30 Spegeln


Seminarier

[210] "Vad ska vi spela? Smörgåsborg eller á la carte?" Torsdag 12-13.30 Lilla Gasklockan

[310] "Teater för konkurrerande frifräsare" Fredag 12-12.30 Mätarhuset, Gasklockeområdet




"När föreställningen börjar tar gerillan plats längst bak i salongen (för att inte störa scenen) och öppnar samma textdokument där de simultant kan skriva en text om vad de ser, tänker och känner. På det här sättet kan den individuella upplevelsen av att sitta i teatersalongens mörker delas och ett kollektiv skapas i salongen, där diskussioner om vad som händer på scen kan föras."

måndag 25 april 2011

Teaterkritik, gerillakritik

"Inställningen till nya sätt att prata om scenkonst kommer helt klart att ändras med tiden. Måste."

I vilken mån förmår teaterkritiken frambringa en kritik av teatern? Cecilia Djurberg, ordförande i Svenska Teaterkritikers förening skriver på SR/Medieormen artikeln "Teaterkritik 3.0? Nja, inte riktigt än va?" om teaterkritikens krympande spaltrum och ekonomi å ena sidan och sociala medier å den andra. Bland annat tar hon språng i gerillakritiken av Fritzl-föreställningen Conte D'Amour förra helgen på IETM/Kulturhuset. Tyvärr kunde hon inte själv vara med under själva kritiken, men skriver iallafall såhär:


"Personligen tycker jag att sådana grepp är roliga experiment, men jag ser dem helst som komplement. Jag vill inte vara utan den 'gamla hederliga' välskrivna och pålästa kritiken. Den som tar större grepp och sätter in teatern i historiska, estetiska och samhälleliga sammanhang."

Gerillakritiken är än så länge just ett experiment och vi är inte klara över vart det kan leda. Men gerillakritiken blir genom sin intervention i salongen inte bara en kritik av scenkonstens innehåll utan av dess form och kan därmed nå till insikter som den traditionella kritiken inte verkar förmå. Cecilias text ställer spännande frågor som kan användas för att tänka lite kring teaterkritik i allmänhet.


Vad gjorde den gamla hederliga kritiken hederlig? Kanske var den hederlig i det att den förutsatte och föresåg teaterns ramar och form. Cecilia Djurberg nämner att många även "professionellt" skriver teaterkritik gratis eller för en spottstyver eftersom det är "så roligt". Det är självklart ett problem. Inte så mycket för att de inte får betalt utan för att de älskar Teater alltför mycket och därför inte är beredda på att utsätta den för de kritiska undersökningar som den förtjänar. Istället bäddar man in och packeterar teatern på ett olyckligt vis.


Vidare är det självklart viktigt att placera in teatern i ett "samhälleligt sammanhang", men detta brukar i praktiken innebära att kritikern sätter pjäsens innehåll i relation till diverse mediepådrag och andra föreställningar i liknande förpackning. Därmed undgår institutionerna, publiken och teaterns form kritikerns blick. Teatern påverkas givetvis av att kritikern arbetar enligt dessa mönster eftersom man är beroende av uppmärksamhet i pressen. Många teaterproduktioner inriktar sig därför på att göra ett inspel i en offentlig debatt snarare än att ta vara på den intima situation som teatersalongen inbjuder till och som den hederliga kritikern har otillräckliga verktyg för att bedöma.


Gerillakritiken kan inte förväntas vara "välskriven" eftersom den skrivs i stundens hetta, ej heller "påläst" eftersom den inte skrivs i närheten av en proffskritikers välsorterade bokhylla, men den kan ha andra kvaliteter. Texten kan ha en kommunikativ och inbjudande kvalite i skarp kontrast till det "sätt att formulera sig som inte så lätt släpper in andra att tycka något som är värt att svara på", vilket proffskritiken enligt Cecilia lider av.

Gerillakritiken är en undersökning som inte bara inbegriper vad som händer på scenen, utan även vad som händer med publiken under det att den betraktar skådespelet. "Gerillan" har en tendens att resa sig med eller mot det som händer på scenen. Texten kan i det avseendet få en viss pöbelkaraktär. Men vad vill pöbeln?

Motstånd: Skam eller revolution


Blir teatern under gerillakritikens villkor mer likt en sport eller ett gladiatorspel där publiken reser sig med eller mot, och där det finns en kommentaror på plats? Den antagonism som stundom uppstår i gerillakritikens textflöden är spännande, eftersom den avslöjar något om publikens inre liv. Vi får i gerillakritiken ett möjligt svar på frågan om vad publiken tänker när den ser på teater, men det är inte alltid vackra tankar.


Gerillakritiken är publikens undersökning av sigsjälv, och publiken är full med skamkänslor. Den frågar sig: Är det bara jag som inte begriper? De andra verkar ju gilla det? Är det bara jag som inte känner något? Är det bara jag som hellre vill gå ut i vårsolen än att sitta här i mörkret? När dessa frågor delas i en grupp så får de kollektiv kraft på ett sätt som är potentiellt förödande för teatern. Både på det sättet att den enskilda föreställningen inte kan uppskattas i sin fulla rätt (vilket den iofs aldrig kan av kritikern heller, som hela tiden måste förhålla sig till ett utanför). Men än viktigare eftersom det leder till ett ifrågasättande av hela teatersituationen.


Nu senast i samband med demonstrationerna i Egypten visades just kraften i att människor nu visste att även alla andra visste att också de ogillade makten (föreställningen) och plötsligt krävdes ett omförhandlande av hela den sociala och politiska situationen. Kanske är det mycket sagt att gerillakritiken skulle kunna spela en liknande roll, fast inom ett estetiskt fält som teaterns.

Medskapande: Nya roller för publik och kritiker


Frågan är om teaterns eventuella problem att möta sin publik och sina kritiker går att lösa inom teaterns ramar. Om kritikerns roll är att sätta in teatern i "historiska, estetiska och samhälleliga sammanhang" så kanske det inte är så dumt att liksom Betty Nansen Teatret i Köpenhamn ta in egna kritiker, eller varför inte involvera kritikerna redan före premiären? Efteråt är det väl redan försent, eller?


Hur skulle en teater se ut som tog publikens nyfikenhet, frustration, begär, pöbelaktighet och kunskaper på allvar? Skulle den spela samma föreställningar om och om igen på repeat kväll efter kväll? Skulle den placera publiken i långa rader och kräva tystnad? Skulle den vänta sig applåder?


Först när vi ägnar oss åt kritik av teater snarare än teaterkritik kan vi söka svaren.



Texten samskrevs under natten av Ebba Petrén och Gabriel Widing

och publicerades även på Gabriels blogg.

söndag 24 april 2011

TIPS! Krönika för scenkonstbranschen



En bra krönika

Författaren och samtidshistorikern Rasmus Fleischer problematiserar det allt mer framträdande branschtänket i kultursfären. Han gör en tänkvärd historisk återblick som löper ända från skråväsendets upplösning, via den fackliga rörelsen till dagens politiska förväntningar! (aspektpolitk)

Läs!

måndag 18 april 2011

TIPS! Augusto Boal intervju



Augusto Boal skulle ha blivit 80-år i år. Lagom till 1maj hittar du denna intervju i två delar av democracynow.org

Del 1


En förhandstitt av Boals klassiker "Theater of the oppressed" hittar du här!

uprisingradio.org hittar du mer om Boal med anledning av hans bortgång.

lördag 16 april 2011


Ikväll genomfördes en "gerillarecension" av Nya Rampen/Institutet & Marcus Öhrns Conte d'Amour på Kulturhuset i Stockholm. Vi var tio personer som tillsammans skrev en text under tiden vi såg föreställningen. Vi delade tankar, känslor och tolkningar av föreställningen genom våra skärmar på bakersta raden, som ett publiksamtal i realtid. Konceptet har tidigare prövats på Göteborg dans och teaterfestival och scenkonstfestivalen Paradiso 4 och är fortfarande under utveckling. Vad vi skrev ikväll finns att läsa här.


onsdag 13 april 2011

Radioprogram om förhållandet mellan konst och vetenskap.



Werner Herzog, Cormac McCarthy (han som skrev "Blood Meridan" och "No Country for old Men" och Lawrence Krauss (akademiker och författare till "Quantum Man: Richard Feynman's Life in Science") diskuterar kopplingen mellan konst och vetenskap.

Radioprogrammet är cirka en timme långt och för ett program som lyder under namnet Science Friday (ännu ett påhitt ifrån amerikat).

Hur som helst så hittar du programmet här!


P.S. Har dålig koll på internationella radioprogram med inriktning på populärvetenskap så därför stal jag tipset ifrån Kulturnyheternas twitterflöde!